Брже и ефикасније здравство у Војводини

У Клиничком центру Војводине отворена је нова ангио сала за неуролошке, абдоминалне и периферне интервенције, за коју је Влада Војводине обезбедила 70 милиона динара.

Овде ће у будућности бити спасавани многи животи, јер од шест хиљада пацијената у Војводини са можданим ударом, трећина умре.

Проф. др. Виктор Тил, управник Центра за радиологију КЦВ: „Све пацијенте, који се у неком моменту дијагностикују из Војводине, ја се надам ако могу да стигну из целе Србије, могу у неком прозору од шест сати да се уради механичко вађење тромба, који ми радимо као радиолози".
Интервенција се обавља катетером кроз вену, а до мозга се долази минималним резом на препони.
Проф. др. Петар Сланкаменац- директор Клиничког центра Војводине- „То је нешто што смо чекали две године. Ми смо почели да се бавимо технологијом вађења тромба из артерија мозга пре две године. Међутим на овај начин ћемо имати могућност да то радимо брже, ефикасније.
Ова сала пружа могућност лекарима Клиничког центра Војводине, да помогну и пацијентима који нису из Новог Сада.
Др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство: „Умрежена је са свим регионалним општим болницама, да имамо апсолутан проток документације свих пацијената и да лекари Клиничког центра Војводине и да лекари могу да комуницирају и путем видео линка лече пацијенте"
Покрајинска влада је, за две године у здравство у Војводини уложила 1,5 милијарди динара.
Игор Мировић, председник Владе АП Војводине: „ Обновили смо ангио сале и обнављамо и друге дијагностичке уређаје и ми ћемо у потпуности до краја мандата ове владе испунити обећање да ћемо у потпуности обновити целокупну дијагностику у свих 35 клиника института који се налазе на територији Војводине".
Поред Сомбора, Суботице и Зрењанина, ово је четврта ангио сала отворена у последње две године а, након што се отвори нова на Институту у Сремској Каменици, Војводина ће испунити немачки стандард да на три стотине хиљада становника, има по једну ангио салу.

број коментара 0 Пошаљи коментар