Сачувани бунари од загађења у Лукомиру код Житорађе

У два највећа села у општини Житорађа ради се на повезивању домаћинстава на канализациону мрежу. То ће допринети и бољем квалитету бунарске воде за пиће коју, кажу мештани, загађују септичке јаме које су до сада коришћене.

У Лукомиру, селу надомак Житорађе, око 250 кућа а мир јесењег дана ремети само звук багера. Кажу мештани ништа то не смета само кад су дочекали да се село прикључци на канализациону мрежу.

Бисенија Петковић, из Лукомира: „Ма какви да нам смета, и ноћу нек раде само да добијемо оно што нам недостаје".

За пиће се користи вода из бунара и мада је жеља свих да се село прикључи и на водоводну мрежу тренутно је најпрече сачувати бунаре од даљег загађивања.

Александар Богдановић, из Лукомира: „Саме септичке јаме су све рађене на дивље, а куће су густо насељене и ти бунари, су загађени.Зато је много боље да се среди канализација, да сачувамо мало ову воду па после ћемо да видимо за водоводну мрежу.

Горан Цветковић, из Лукомира: „Ми имамо пет сест људи из села сто су исли на дијализу. Рекли су доктори да је то од лошег квалитета воде. Израдом канализације надамо се и квалитет воде да се побољша".

У општини Житорађа тек трећина села прикључена је на канализациону мрежу и то углавном захваљујући сопственим напорима.

Иван Станојевић, председник Општине Житорађа: „Вредност радова је 15 милиона динара и то финансирамо из сопствених средстава.Ово је први пут да опстина финансира канализацију, људи су се углавном сами сналазили".

Радови су у току и у Подини и у насељу Грљак а на пролеће ће ова два највећа села у овом делу Топлице добити и асфалтни пут.

број коментара 0 Пошаљи коментар