Приступне рампе са ђаке са инвалидитетом у Крагујевцу

Од тридесет основних и средњих школа у Крагујевцу само трећина има приступне рампе са ђаке са инвалидитетом. Град по приотетима реконструише прилазе, а школе, попут Економске, уградиле су приручне рампе.

Сваког дана Стрефан у пратњи мајке до школе долази аутобусом адаптираним за особе са инвалидитетом, а потом преко импровизоване рампе до учионице. И тако већ 16 година савладава физичке баријере, по киши и снегу се теже креће, али не одустаје.

Стефан Рашковић ученик другог разреда Економске школе: „Другари су увек ту да ми ускоче, да ми помогну, тако да одлична је атмосфера, навикао сам се, борим се цео живот и не одустајем. Поред учења ту је и рекреативно дружење, мало спорт, мало музике, мало изађемо".
Биљана Рашковић, мајка: „Борба је тек почела, овај негде смо на пола пута што би рекли, овај Стефан воли да учи, сад тренутно завршава финансијски администратор а иначе волео би да студира филозофију".
Стефану помажу и другови из разреда, заједно су на настави, одморима, излетима, прикупљају помоћ и за лечење у иностранству.
Другари кажу: „Шта год да је потребно ми смо ту да помогнемо и ту смо за њега. Ишли смо на пут у Београд, њега нисмо изоставили".
Биљана Спасић, разредна каже: „Он нас обједињава, он нас подстиче на акцију. Да позовемо људе доброг срца и добре вољер да помогну нашем Стефану како би смо кад постане пунолетан решио тај проблем са тим бионичким протезама".
У Економској школи наставу за ђаке са инвалидитетом организују у приземљу, где имају само три учионице. Неопходан им је лифт и прилагођено степениште које немају пара.

Иван Божовић, директор Економске школе у Крагујевцу: „Иницирали смо разговор са Министрством просвете, сектором за средње образовање, колегама из Школске управе града Крагујевца и наравно са одговорним људима из Скупштине града да нам помогну".

Школе у Крагујевцу градјене су пре више од 5о година, локална самопурава прилагођава прилазе особама са инвалидитетом.

Гордана Дамњановић, члан Градског већа:" Град је током претходне године шест школа адаптирао захваљујући Канцеларији за јавна улагања. У следећој години нас такође очекује адаптација и реконструкција".

У Крагујевцу је 250 јавних објеката прилагодјено особама са инвалидитетом, град је већ две године награђиван за свеобухватну приступачност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво