Сремска Митровица: Песникиња у свету закона

Она је професорка српског језика, али по вокацији песникиња са 28 година службе у Министарству унутрашњих послова. Жељка Аврић из Сремске Митровице, испирацију налази у реалном животу, а своју последњу збирку "Жеђам" представила је на сајму књига у Београду.

У мом животу постоје четири П - породица, полиција, просвета и поезија - испричала нам је Жељка Аврић, на послу препознатљива по тачности и ужурбаном кораку. Портпаролка полиције у Сремској Митровици пише песме од детињства. Показујући нам својих шест књига, каже да поезија не сме да бежи од стварности и да је за њу велика истина.

"Где налазим инсипрацију? Не тражим је, она нађе мене. Толико је тема о којима се може писати, односно певати, ако већ говоримо о поезији. Специфично за моју поезију јесте да је то највише мисаона, рефлексивна поезија", каже Жељка Аврић.

За нову збирку "Жеђам" каже да се двојако може разумети, као стваралачка жеђ или за неким кога нема. Теме су јој различите и радо експериментише формама. Тврди да је мисија сваког песника да негује језик и увек има нову идеју.

"Постоје две фазе писања - време сазревања и време када она стаје на папир или рачунар. Имам обичај да сваку своју промоцију књиге завршим премијерно, новом песмом која тек треба да уђе у нову збирку", каже Жељка Аврић.

Жељкине колеге кажу да су поносне на њен рад и таленат, који разбија предсрасуде о полицији и радо посећују њене промоције.

"Знате, када некоме задајете сложене задатке и он то све увек обави успешно, помислиш, како овај човек све стиже, као да води паралелне животе. Када бих бирао некога с ким желим да радим у тиму, ја бих бирао Жељку. Када бих бирао некога коме могу да поверим неки индивидуалан, креативни посао, ја бих опет бирао Жељку", каже Ђуро Мандић, начелник ПУ Сремска Митровица.

Књижевни рад Жељке Аврић приметила је стручна јавност и критика. Њене песме су у многим књижевним часописима и у конкуренцији за два престижна признања -Ленкин прстен и за награду "Милица Стојадиновић Српкиња".

број коментара 0 Пошаљи коментар