Зрењанин: Проблеми са грејањем ове сезоне

Са почетком грејне сезоне, почињу и примедбе грађана које се понекад односе и на даљинско грејање, посебно на искључење са мреже. Зрењанински социјални форум предлаже покретање иницијативе у локалној самоуправи, како би се тај поступак поједноставио за грађане.

Горан Кнежевић из зрењанинског насеља 4. јули не може да се искључи са градског топловода јер нема потпис једног станара у згради који тренутно живи у иностранству. Сада за нови поступак мора да чека наредну годину, јер искључења нема док траје грејна сезона.

"У већини градских скупштина и локалних самоуправа на територији Србије, негде је довољно и педесет посто потписа, негде две трећине, само су у Зрењанину потребни потписи свих станара. По Уставу, не може вас нико натерати на услугу коју не желите", каже Горан Кнежевић.

На трибини Зрењанинског социјалног форума о даљинском грејању, сами потрошачи су наметнули као најважнију тему о искључењу са мреже.

"Мало ми је нелогично знате, ако потписујете уговор о грејању да не питате комшије, а онда их питате ако хоћете да се скинете", каже Александар Коровљев, машински инжењер - уводничар на трибини.

У Градској топлани кажу да је одлуку о искључењу са мреже донела локална самоуправа, они је само технички спроводе. У пракси се показује да је могуће прикупити неопходну документацију за искључење.

"Ми смо ове године имали 33 захтева за искључење, а прошле године је било 50, чиме показујемо да је све мање захтева за искључење", објашњава Меланија Лојпур из ЈП "Градска топлана" Зрењанина.

У Топлани наводе да имају око 8000 корисника и да појединачни случајеви који нису правило не могу да остваре своје право на искључење. Разлог зашто се тражи искључење је најчешће висока цена грејања, која је просечно за стан од 60 квадрата прошлог јануара износила око 14.000 динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар