Избори у Неготину

Избори за националне савете мањина заказани су за 4. новембар, 18 националних мањина је испунило услове за непосредне изборе. На иницијативу Влаха, и предлог Општине Неготин, уместо 4, биће 10 бирачких места у тој Општини.

У Општини Неготин за ове изборе је повећан број бирачких места, што ће омогућити свим гласачима да лако остваре своје право.

Републичка изборна комисија усвојила је захтев Општине Неготин. На изборима за националне савете мањина биће укупно десет бирачких места.

На изборима за националне савете мањина који ће бити одржани 4. новембра учествоваће и две листе Влаха: Листа " Власи за Србију " и удружење "Гергина"..

"Наша листа не подржава идеју да су Власи Румуни, наша листа подржава идеју да су Власи аутохтон народ, на територији Србије,ми говоримо јавно да је наша Држава Србија, да смо ми ту рођени и поштујемо државу Србију и оно што бих посебно нагласио, ми мислимо да без сарадње са државним органима ,без сарадње са локалним заједницама, не можемо у потпуној мери да остваримо оно што нам је закон и дао", наглашава Новица Јаношевић, " Власи за Србију "

"Гергина" скоро десет година ради на очувању обичаја , културе, традиције ,језика и идентитета Влаха, Очекујем да велики број Влаха препозна нашу активност и да добијемо адекватан број места у националном савету Влаха.- каже Синиша Челојевић, удружење " Гергина ".

Према попису из 2011. године у Србији има 35 ооо Влаха. За ове изборе у посебан бирачки списак уписано их је 25ооо јер је за овакве изборе потребно да се свако од припадника мањина изјасни лично.

број коментара 0 Пошаљи коментар