Црни бор и топола за пошумљавање Дољевца

Дољевац је једна од 12 локалних самоуправа у којој ће бити засађене нове врсте дрвећа и жбуња. За набавку садница и пошумљавање земљишта из Зеленог фонда Министарства заштите животне средине опредељено је 40 милиона динара.

Једна од локација на којој је планирано пошумљавање у општини Дољевац је у Пуковцу, уз Пусту реку, између железничке станице и цркве. Биће засађено 40 садница сребрно-лисне липе.

Саднице црног бора и тополе обезбеђене су за још три локације на територији Општине. Дуж обале реке Топлице, у близини основне школе, припрема се терен за садњу.

"Самим тим, да подигнемо свест код суграђана о заштити животне средине. Овим пројектом планирамо да укључимо децу из основних школа, који би учествовали у садњи", каже Јелена Илић, начелница Одељења за општу управу.

У пошумљавању ће учествовати и запослени у Општинској управи. Дољевац је равничарска Општина, под шумом је око 150 хектара, што чини око 10 одсто укупне површине Општине.

"Овим ћемо дати допринос управо срединама које су близу насељеног места и које су делимично угрожене. Да утичемо, колико-толико, да имамо бољи и чистији ваздух," објашњава Јовица Пешић, начелник Одељења за привреду и финансије.

Пошумљавање је један од начина ублажавања климатских промена, за пројекат у Дољевцу Министарство заштите животне средине издвојило је 3 милиона и 700 хиљада динара.

Реализација пројекта, кажу у локалној самоуправи, почеће за десетак дана. Све саднице треба да буду засађене до краја новембра."

број коментара 0 Пошаљи коментар