НИШ: Изложба фотографија Ивана Здравковића Сосе

У Нишу је отворена изложба фотографија познатог филмског и телевизијског сниматеља Ивана Здравковића Сосе. Здравковић је преминуо пре 5 година, а био је један од оснивача нишког дописништва РТС.

Иако је био један од првих дипломираних камермана у Југославији, Иван Здравковић Соса био је и велики љубитељ фотографије. Ретроспективну изложбу под називом „Ал има љубави моје" приредила је његова ћерха археолог Ивана Здравковић.

 

 

"Било је лепо, било је дирљиво, није било стресно. Било је мало турбулентно, емотивно, али и даље ће тако бити, због тога што сам одлучила да се бавим том колекцијом и на тај начин га у крајњој линији и упознајем мало боље", каже Ивана Здравковић, ауторка изложбе.

Здравковић је поред 20.000 телевизијских прилога и око 600 документарних филмова, имао и више од 30 самосталних изложби фотографија и графика.

Људмила Ђукић, кустос каже да је намера била да то буде изложба која нема тематске целине: "Него да се јасно види да се уметник неким изазовима и неким инспирацијама, неким мотивима и темама враћао током целог периода свог стваралаштва."

Велики допринос дао је развоју дописништва РТС-а у Нишу, али и многих локалних телевизија. Своја знања радо је преносио млађим колегама.

"Оно што је за наш град било можда најзначајније јесте концепт џепног биоскопа. Њега смо започели 1997. године близу биоскопа Чегар, некадашњег и ту су многи нишки филмофили започели своје прве кораке", каже Дејан Дабић, уредник филмског програма Нишког културног центра.

Љубитељи фотографије у галерији у Тврђави могу видети свестраност овог уметника и ориганални приступ најразличитијим формама од портрета и људске фигуре, преко пејсажа до урбане архитектуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво