НИШ: Изложба фотографија Ивана Здравковића Сосе

У Нишу је отворена изложба фотографија познатог филмског и телевизијског сниматеља Ивана Здравковића Сосе. Здравковић је преминуо пре 5 година, а био је један од оснивача нишког дописништва РТС.

Иако је био један од првих дипломираних камермана у Југославији, Иван Здравковић Соса био је и велики љубитељ фотографије. Ретроспективну изложбу под називом „Ал има љубави моје" приредила је његова ћерха археолог Ивана Здравковић.

 

 

"Било је лепо, било је дирљиво, није било стресно. Било је мало турбулентно, емотивно, али и даље ће тако бити, због тога што сам одлучила да се бавим том колекцијом и на тај начин га у крајњој линији и упознајем мало боље", каже Ивана Здравковић, ауторка изложбе.

Здравковић је поред 20.000 телевизијских прилога и око 600 документарних филмова, имао и више од 30 самосталних изложби фотографија и графика.

Људмила Ђукић, кустос каже да је намера била да то буде изложба која нема тематске целине: "Него да се јасно види да се уметник неким изазовима и неким инспирацијама, неким мотивима и темама враћао током целог периода свог стваралаштва."

Велики допринос дао је развоју дописништва РТС-а у Нишу, али и многих локалних телевизија. Своја знања радо је преносио млађим колегама.

"Оно што је за наш град било можда најзначајније јесте концепт џепног биоскопа. Њега смо започели 1997. године близу биоскопа Чегар, некадашњег и ту су многи нишки филмофили започели своје прве кораке", каже Дејан Дабић, уредник филмског програма Нишког културног центра.

Љубитељи фотографије у галерији у Тврђави могу видети свестраност овог уметника и ориганални приступ најразличитијим формама од портрета и људске фигуре, преко пејсажа до урбане архитектуре.

број коментара 0 Пошаљи коментар