Зимска рачуница

Иако ових дана, због топлог времена, мање се размишља о грејању, полемике о исплативости различитих врста огрева не престају. По званичној анализи: најефтиније је грејати се на дрва и гас. Шта о томе мисле Краљевчани?

"Јутрос останем у пиџами, топло, одем у купатило, топло. Ако се деси да продужи април хладанкода нас може да греје. Од топлане не може. Први разлог јесте зато што је еколошки чисто, други што си господин, немаш да устајеш, да раниш, да ложиш. Ми овде и скувамо нешто и испечемо иа тако се сналазимо", кажу Краљевчани.

Предности се могу наћи код сваке врсте грејања. А готово сваку је и испробао Љубивоје Станковић. Кућу од 200 квадрата већ 13 сезона греје на гас, последње га је то укупно коштало 40.000 динара.

"Могу то да платим месечно, а за дрва би требало да имам одједном новац да би могао да купим и угаљ", каже Љубивоје Станковић из Краљева.

Повољнијем грејању допринела је и добра изолација. Али и то што темепературу држи на 20 степени, јер би сваки степен више цену увећао за 10 посто. Тајна је и да се греје цела кућа.

"Ходник не грејете, кад отворите врата, у ту просторију улази хладан ваздух, термостат одмах реагује, то је невероватно, додаје Љубивоје Станковић.

Од 2005. мештани насеља Хигијенски могу да се греју на гас. Међутим, када је после седам година цена тог енергента дуплирана, многи су заврнули вентиле. Због економске рачунице, знаш. Колико сте тада платили гас? Око 1.000 евра. 1000 разлога да се Предраг Марковић сети да је пуцкетање ватре имало драж. Посебно јер га је припрема дрва из његове шуме коштала 25 евра по метро кубном, уместо тржишних 40.

"Па сам рачунао, двадесет кубика по 25 евра то ти је 500 евра, а овако би морао да платим и близу 1.000 евра, истиче Предраг Марковић, из Краљева.

Брачни пар Живић се куне у ТА пећи. Радијаторе су пре две године искључили сацентралног грејања, али су пре тога изоловали стан.

"Како смо ми прешли на пећи, а греје стварно добро, јер и дању и ноћу је сита температуре, та се цена довела на једну трећину. То је значи за шест месеци 18.000 динара. На струјомер не гледа Милан Ђурђевић. Не одриче се централног грејања. У кратким сам рукавима. За стан од 71 квадрата грејање га кошта око 75.000 годишње", објашњава Смиљка Живић из Краљева.

"Прилично је скупо, али ја сад немам другу алтернативу, и нисам у могућности да радим, да припремам дрва, да сечем. Тако да прихватам ово како је, тако је. Докле се може", мисли Милан Ђурђевић, из Краљева.

Свако има рачуницу шта му је јефтиније и комотније. Али сигурно да рачуне смањује добра изолација. Јер као што стручњаци кажу - енергију не троше котлови и пећи, већ простор и навике људи.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво