Шабац: "Печат - круна документа"

У месецу, када је укинута обавеза употребе печата за привредно пословање, у Библиотеци шабачкој, отворена је изложба у њихову част. "Печат-круна документа" је поставка реализована у сарадњи са Међуопштинским историјским архивом, која обухвата период од 18. до 20. века.

Душан Немањић, цар Срба и Грка, користио је златни орнамент, после Косовске битке, настављена је традиција употребе печата у воску.

 

"На најстаријем печату утиснута је 1749. година, и то је печат слободне вароши Руме. За најзначајније бих можда издвојила печате владара, кнеза Милоша Обреновића, Јеврема Обреновића и можда најинтересантнији руског императора и цара Николаја Павловича", каже Гордана Филиповић, виши архивиста.

До формалног признања српске аутономије, државни и симболи актуелних вођа и институција били су скоро исти.

"Колики је значај печата за проучавање историје Србије говори и чињеница да је Влада Републике Србије 2006. године од једне немачке фирме на њиховој аукцији откупила печат кнеза Стројимира, из 9. века који је доказ о постојању односно о развоју српске државе вратила 3 века унатраг", каже Давор Станојевић, директор Међуопштинског историјског архива.

На изложби у Библиотеци шабачкој приказан је 91 печат фотографисан са докумената као и оригинална сведочанства која се чувају у Медјуопштинском историјском архиву у Шапцу.

"Ненамерна симболика да је то баш у октобру, у месецу када су печати укинути, за правне субјекте, али свакако да могу бити значајни за истраживање историје, кроз документа можемо доћи до бројних чињеница о развоју нашег народа, династија", Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке.

Поред историјске и правне вредности печата, на изложби је истакнуто и њихово ликовно богатство.

број коментара 0 Пошаљи коментар