Чишћење река и приобаља у околини Крушевца

Како би се предупреде поплаве и умање штете, Одељење за екологију Градске управе у Крушевцу покренуло је пројекат чишћења река и водотокова друге категорије . До краја новембра предвиђено је да радници Јавног комуналног предузећа Крушевац очисте три најкритичније локације - у Мајдеву , Каонику и Кошевима.

У речном кориту и приобаљу гуме, пластични и метални отпад. Немила слика дуж целог тока Рибарске реке, али и многих других у крушевачком крају.


„Наш немар. То смо ми, на жалост. У тој реци сам се као дете купао, воду са ње пио а сада је све другачије.Смеће и хемикалије", каже Бранислав Јаковљевић из Каоника.

„Сви бацају ђубре у реку. И ја сам док нису поставили контејнере по селу. Али многи то и даље раде. Прошле године сам са њиве сам избацио четири приколице пластике и дрвећа после поплава," прича Рајко Атанасковић из Каоника.

На око питома, Рибарска река с обилнијим падавинама и топљењем снега брзо надође, а због нагомиланог смећа и растиња не отиче па објекте у приобаљу, путеве и њиве, мештани кажу плави и по три пута годишње.

„Плави годинама. Све на једном истом месту проваљује. Не смемо да сејемо пшеницу сачекамо кад буде пролеће па да видимо. Ако није излила река, онда да нешто засејемо иначе у јесен не смемо ништа", тврди МИЛОРАД ИЛИЋ из Каоника.

По налогу Градске управе радници ЈКП Крушевац у атару села Каоник чисте 150м речног корита. Након грања и растиња, биће уклањено амбалажно и кућно смеће.

„Негде око 60 кубика је до сада накупљено тог отпада. Након те фазе приступа се фази машинског чишћења корита реке. Претпостављамо да ће негде око 550 кубика тог материјала бити очишћено на овом простору Рибарске реке", потврђује Снежана Радојковић, вд дир. ЈКП „Крушевац". 

„Превентивно делујемо, практично да омогућимо проток воде и да смањимо могућност да дође до плављења. Да ли ће то бити боље у наредном периоду зависи од грађана. Зато на њих апелујем да не бацају отпад у потоке и реке јер то је најгори могући начин одлагања смећа. Просто боље је да га баце на сред пута, лакше ћемо га покупити", каже Оливера Дреновац , помоћница градоначелнице за екологију, одрживи развој и енергетику.

За чишћење 1.000м речног тока Расине у Мајдеву, Рибарске реке у Каонику и канала за одвод бујичних вода у селу Кошеви из буџетског фонда за екологију Града Крушевца опредељено је 3.600.000 динара.број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 30. окт 2018, 17:14) - Ana nonymous [нерегистровани]

Cistoca je pola zdravlja

Zalosno je videti to dubre svuda oko nas .Vece kazne treba za takve .

(уторак, 30. окт 2018, 12:15) - Neca Pereca [нерегистровани]

Da ove ljude prirodne nepogode

nisu naterale da ociste korita reke, nikad ih ne bi ocistili.

(уторак, 30. окт 2018, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Zalosna

Slika dela gradjana Srbije.