Врањанка међу једанаест амбасадора младих

Европска женска мрежа изабрала је 11 амбасадора младих. Међу њима је врањанка Дејана Стошић. Дејана је вршњачка едукаторка СОС кутка за девојке, тај пројекат од почетка године, уз помоћ аустралијске амбасаде, реализује Одбор за људска права.У фокусу Степ уп кампање европске женске мреже је конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Признање и обавеза, примарни задаци остају исти. Амбасадорка младих Дејана Стошић радиће на превенцији насиља над женама, подржаваће жртве насиља, залагаће се за већи капацитет сигурних кућа, више СОС телефона, и места за младе.

Дејана Стошић, амбасадорка младих: "Да једноставно девојке имају простор који је намењен специјално њима, простор у коме ће бити сигурне да кажу оно што осећају и да причају о својим пролемима.

У таквом, СОС кутку за девојке, радила је од почетка године, заједно са колегиницама,другарицама. Снимиле су филм- Свака девојка има право на живот без насиља. Организовале радионице, чајанке. Упозоравале да је и шамар насиље и да је важно самопоштовање.

Емилија Томић, вршњачка едукаторка: "Мене је лично запрепастио став одређених девојака које су постављале питање -шта ако заслужују насиље ,где се ми погубимо, како би девојка могла да заслужи насиље, ми смо ту да им покажемо да то није у реду."

Леонтина Трајковић, вршњачка едукаторка: "Мислим да се и смањи насиље ако поштујем себе и ако знам које су границе која ја сама поставим".

Нађу лако заједнички језик са својим вршњацима. Леонтина је пратила радионице СОС кутка за девојке и након тренинга, постала део тима.

Сузана Антић Ристић, Одбор за људска права: "Да формирамо мрежу СОС кутка за девојке најмање у 6 градова при СОС телефонима у Србији,желимо да овај начин рада са девојкама ,који је одржив, јако битан за квалитетнији живот девојака".

Дејана Стошић је сада студент Београдског универзитета, у Врању више година волонтира, радила је у Канцеларији за младе, Омладинском савезу, помагала и деци без родитељског старања.

број коментара 0 Пошаљи коментар