Лесковац: Процветало дрво живота

Шездесетседмогодишњи Лесковчанин Зоран Стајић, без рачунице, ужива у гајењу цвећа и воћа. У правој малој оази има 70 различитих биљака. Ових дана посебно га је обрадовало дрво живота које веома ретко цвета.

Налик кукурузу.Цвет опојног мириса.Дрво живота пореклом из Африке Лесковчанин Зоран Стајић добио је на поклон пре три године.Листајући књиге и интернет странице сазнао је да ова биљка веома ретко цвета и да је прави срећник.

Зоран Стајић,из Лесковца : "У енциклопедији о цвећу пише да то цвеће цвета после 50 година. И имали смо ту срећу. Цвет је био прелеп са тим белим бобицама. Десетак дана траје."

Љубав према цвећу и воћу наследио је од оца.Шта год да Зоран посади цвета и рађа.На тридесетак квадрата има 70 биљака. Уз лековите попут рузмарина,нане,мајчине душице ту су и многобројне украсне биљке као и воће. Поред јапанске јабуке,грчка мушмула,руска шљива,смоква,крушка,чак и бундева.

"Цвеће је исто као човек.Зна,разуме и осећа човекову љубав.Треба прихрањивање,заливање и не тражи пуно а узвраћа много", каже Зоран.

Пелцере радо даје комшијама. У Зорановој малој ботаничкој башти наредне године наћи ће се место за још једно дрво, мандарину.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар