Повратак на родну груду у село Седобро

Супружници Драгана и Александар Вараклић, после завршених студија у Београду вратили су се у своје село Седобро код Пријепоља. На 6 хектара породичног имања, са двоје деце и уз подршку породица, узгајају старе и нове сорте воћа које суше и траже место на тржишту.

Вишегодишњу неизвесност и потрагу за послом, прекинули су с повратком на породично имање, где су пратећи конкурсе за почетнике у бизнису и непрекидно учећи, покренули производњу сушеног воћа.

Драгана Вараклић, мастер економије каже: „С обзиром да имамо имање под великим засадима воћа, првенствено шљива која је традиционалан производ нашег краја, желеи смо да се ослонимо на то што имамо и дошли смо на идеју да направимо сушару за воће."

„Требао је велики капитал за ово али срећом ми смо писали пројекте преко Развојне агенције Србије, тј. РРА Златибор у Ужицу. Са тим средствима ми смо направили ову нашу сушару која је тону капацитета и набавили смо у другом кругу машину за паковање и за дозирање, " истиче Александар Вараклић, инжењер електроенергетике

За кратко време и уз успех, на њихов начин произведених и пласираних, традиционалних производа пријепољског краја, показало се да су на правом путу и уз подршку и љубав обе породице, јер су комшије и познају се од детињства, од ове сезоне имају нов производ, чипс од јабука и крушака, очекују хладњачу и размишљају о проширењу производње.

„Имамо доста идеја да комбинујемо све те производе, да ли са медом, са чоколадом или да се додају и лешници и ораси, просто, имамо јако пуно идеја али ћемо полако, један по један производ." каже Драгана.

Александар истиче: „Гледамо у некој блиској будућности да удјемо у веће трговинске ланце, да видимо ако буде могућ чак и неки извоз, а то без ХЦЦП стандарда и сетификата неће бити могуће па у некој блиској будућности гледамо да завршимо и тај сертификат."

До нових производа и тржишта, уживају у томе што раде и где раде, искрено верујући у своју, како кажу, причу са душом.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар