У Колубари робот уместо заваривача

У Рударском комбинату "Колубара" да би повећали продуктивност и решили проблем дефицитарних заваривача, набавили су робота за заваривање багера. Робот седам пута смањује брзину варења багерских папуча.

Ове багерске папуче са површинског копа Колубара за неколико година не би имао ко да вари. Све је мање квалификованих заваривача. Поред тога, ручно варење багерских папуча одавно је уско грло у технолошком процесу "Колубара-Метала".

Овде су зато набавили робота за доста брже и непогрешиво варење багера.

"Овај робот је доста бржи. 7 пута бржи од заваривача. Чак је, не знам да ли сте добили информације, и први у Европи који има два додавача. Доста брже мења жице, за неки минут и по, а нама је требало доста дуже, једно десет минута", каже заваривач оператер на роботу Златко Живановић.

Робот који је коштао 24 милиона динара успешно је тестиран у "Колубара-Металу" и сада доприноси ефикаснијем и прецизнијем заваривању багерских папуча. На 25 багерских система површинског копа Колубара укупно је 7000 папуча, а једна трећина мења се сваке године.

"Основни циљ овог пројекта је модернизација постојеће технологије заваривања. Значи, уводимо роботску ћелију која ће нам дати повећање продуктивности, управљање квалитетом и брзину. Самим тим, кроз роботску ћелију ми добијамо брзину, добијамо поновљивост и тачност", објашњава главни машински инжењер Драган Мијаиловић.

У "Колубара-Металу" наставиће модернизацију. Желе лидерску позицију на Балкану и спремају се да уз помоћ својих ресурса направе и изврше монтажу роторског багера.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво