Неоправдане изостанке из школе плаћају родитељи

Нови Закон о основама система образовања и васпитања обавезао је школе да подносе пријаве прекршајним судовима против родитеља чија деца неоправдано изостају са наставе. Колико се нови Закон примењује и на које проблеме је указао, истраживали су наши дописници.

Нови Закон о основама система образовања и васпитања обавезао је школе да подносе пријаве прекршајним судовима против родитеља чија деца неоправдано изостају са наставе.

Колико се нови Закон примењује и на које проблеме је указао, истраживали су наши дописници.

У претходном периоду пријаве прекршајном суду против несавесних родитеља, стизале су на крају школске године, што је обесмишљавало поступак. Сада то чине директори школа, а у Севернобачком округу највише пријава стигло је из суботичке основне школе "Сечењи Иштван".

"Школа је у обавези да уколико ученик накупи 25 неоправданих изостанака и уколико има 15 изостанака након обавештавања родитеља од стране школе, ми смо у обавези да пријавимо прекршајном суду родитеља", каже Весна Вајс, директорка ОШ "Сечењи Иштван" из Суботице.

У једној од највећих основних школа у Краљеву кажу да се добром сарадњом родитеља и школе избегавају прекршајни поступци.

"Новим законом су скраћени рокови, родитељ је дужан да у року од 48 сати обавести школу о спречености доласка ученика на наставу и да у року од 8 дана оправда изостанке. Ми до сада нисмо имали ситуације да би било неопходно покренути прекршајне пријаве", објашњава Марина Вучинић, директорка ОШ "4. краљевачки батаљон" у Краљеву.

Највећи број предмета заврши се осуђујућим пресудама, а новчана казна за родитеље је од 5.000 до 100.000 динара.

"Углавном се изричу минималне новчане казне, просто што су учиниоци прекршаја најнижег имовинског и материјалног стања. То су углавном лица која су незапослена", каже Љубо Симић, председник Прекршајног суда у Суботици.

Од 11 пријава у Крушевцу прошле године донето је 10 осуђујућих пресуда, а овогодишње две пријаве против несавесних родитеља већ су решене казнама.

"То су родитељи из оних породица у којима је родитељска компетенција занемарена", објашњава Весна Вајс, директорка ОШ" Сечењи Иштван", Суботица.

 

Проблем бежања са наставе не може бити решен само кажњавањем, тврде у школама, води се и појачан васпитни рад са таквим ученицима, потврђују у суботичкој школи.

Иако у школама наглашавају да број неоправданих изостанака са наставе није алармантан, расте број пријава против родитеља јер су управе школа ажурније, на шта их мотивише и Закон који је предвидео казне од 100.000 до милион динара, за образовне установе које не поднесу пријаве прекршајном суду. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво