Штићеници крушевачког Васпитно-поправног дома обучавају се за производњу цвећа

У Васпитно-поправном дому у Крушевцу отворен је савремени пластеник за производњу цвећа, вредан сто хиљада евра. Пројекат Омладинског савета Крушевца и Министарства правде, помогла је немачка влада преко Организације Хелп.

Са циљем ресоцијализације личности и стручног оспособљавања штићеника, само током јесени у савременом пластенику Васпитно-поправног дома у Крушевцу, десеторо младих људи произвешће 15.000 саксија цвећа.

"У дому сам три године. Почео сам да радим у пластенику од отварања. Волим тај посао, пуно ми значи и хоћу да га радим напољу", каже један од њих.

"Научио сам да може да се живи од поштеног рада. У пластенику радим са цвећем, научио сам да садим, да произведем цвеће, да му треба љубав и нега и хоћу да се запослим са цвећарством напољу."

Штићеници ће, након завршене обуке, добити цертификат да су стручно оспособљени за цвећарску производњу.

"Деца воле ово занимање и лепо се сналазе", истиче Данијела Илић, инструкторка за обуку и запошљавање у Васпитно-поправном дому. "Слушају, пажљиви су и имају велико интересовање за ово занимање и све је на добровољној бази." 

"Хелп спроводи и пројекте а након извршења казне за бивше осуђена лица", објашњава Маша Бубања, сениор менаџер  немачке организације "Хелп". "До сада смо у оквиру те активности подржали 45 бивших осуђених лица опремом за развој сопственог бизниса ђкоје има циљ запошљавање."

Нови пластеник површине 1.000 квадратних метара опремљен је грејним и дренажним системом, као и апаратима за прихрану и наводњавање цвећа.

"Наша обавеза је да наше штићенике стручно обучимо за нека нова занимања, звања којима ће се они бавити када изаđу из установе", каже Иван Мијаиловић, управник Васпитно-поправног дома у Крушевцу. "Све оно што је негде дефицитарно, негде исплативо. Жеља нам је да наше штићенике томе научимо кад изађу одавде, да се не врате старом занату него да се баве неким новим стварима."

ђЦео пројекат цвећарске производње у пластенику Васпитно-поправног дома, реализован је у року од две године. У плану је и проширење: производња зачинског биља у затвореном простору.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 26. окт 2018, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Izvanredna ideja

I konkretna pomoć ljudima koji su spremni započeti novi pozitivni zivotni put.