Како се примењује Правилник о сузбијању дискриминације у школама и вртићима

Првог септембра на снагу је ступио Правилник о сузбијању дискриминације у школама и вртићима који предвиђа механизме за решавање свих потенцијалних ситуација и превенцију таквог понашања. Проверавали смо да ли се тај Правилник примењује.

Уколико детету правите рођенданску забаву, а желите да позовете његове другаре из школе или вртића, мораћете позивнице  да уручите целом одељењу, односно групи. То је пример из новог Правилника, о коме се дискутовало, а реаговала је и повереница за заштиту равноправности.

Она је истакла да поједине одредбе у пракси ипак неће моћи да се примене. Запослени у образовним установама, истичу, да је најтеже утврдити да ли је у конкретном случају реч о несланој дечјој шали или дискриминаторском понашању.

"Људи који су у непосредном контакту са тим дететом, у обавези су да целу ситуацију испитају и да на свој начин прикупе релевантен информације и да наравно проценимо сви заједно да ли је то била шала или је то била намера да се неко дете угрози на било који начин", објашњава Гордана Марковић Сакић, психолог.

"То подсмевање, понижавање, неслане шале, слање увредљивих порука, игнорисање, одбијање да се можда седи за столом, примери су наравно дискриминације", каже васпитачица Оливера Дишић.

Новим правилником једну од главних улога у превенцији насиља и дискриминације имају родитељи, јер су они препознати као модели од којих деца уче како да се опходе према другима.

"Постоји дефинисана одговорност родитеља у случају да дете врши дискриманцију или да родитељ улази у неку причу дискриминаторног понашања", истиче Наташа Стаменкоћ, ПУ "Наше дете" из Врања.

"Важна је превенција", каже Александра Тадић, директорка Основне школе у Вршцу, "у смислу да је потребно да се са ученицима разговара о томе какво је понашање недозвољено, шта је то што ремети слободу другог ученика."

Поред примера појединачних ситуација у којима ђак дискриминише друге, Правилником су одређени и случајеви у којима наставници и васпитачи могу да се понашају дискриминаторски. Због тога је, кажу, едукација свих учесника у образовном систему од великог значаја.

Остали аутори: Даница Мирић, Маша Ивков
број коментара 0 Пошаљи коментар