Студенти из Ниша најбољи на програмерском "Вимблдону"

Тим студената Природно-математичког факултета из Ниша победио је на регионалном такмичењу у програмирању у Румунији, чиме су обезбедили пласман у светско финале марта следеће године у Португалији. Студенти из Србије последњи пут пласирали су се у финале пре више од двадесет година.

Оно што је Вимблдон у тенису - то је такмичење АЦМ у програмирању, сматрају познаваоци. Капитен екипе Иван Стошић, каже да су задаци били очекивано тешки.

На основу резултата такмичења може се закључити да су били тежи него свих претходних година, истиче Стошић:

"Били смо првопласирани тим и решили шест задатака, док су претходних година врло често тимови решавали скоро све задатке."

И ван, Вук и Лазар Стаменковић тимски су решавали задатке пет сати. Иако су се раније такмичили ово је за њих било посебно искуство.

"Ово се доста разликује од такмичења на којима сам до сада био", каже Вук Бибић, студент прве године нишког ПМФ-а, "ово је заправо моје прво међународно такмичење."

Лазар Стаменковић, са мастер студија ПМФ-а, каже да је најзанимљивији жар борбе у тимском одмеравању снага:

"Кад задатак, како ми кажемо жаргонски ‘прође’, то се прослави на један интересантан начин."

Студенте из Ниша подржао је Мајкрософт, уз ментора Николу Милосављевића, који их је и пријавио за такмичење. Сад предстоје припреме за финале.

"Ми смо се позиционирали као, не бих рекао сила, али као нека овако успешна земља у региону", наглашава Иван Стошић.

Потрудићемо се да не разочарамо ни факултет ни људе који нас подржавају, додаје Лазар.

"Свесни смо да је то заиста невероватан успех", каже Вук, "али још увек знамо да је то само пласман на ово финале."

До финала има времена, у међувремену није лоше запамтити имена момака из Ниша који су постигли најбољи српски резултат у историји регионалног такмичења у програмирању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво