Савез параплегичара и квадриплегичара за већу безбедност младих у саобраћају

Савез параплегичара и квадриплегичара Србије спроводи пројекат "Још увек возим", а намењен је ученицима завршних разреда средњих школа који се, углавном у том узрасту, припремају за добијање возачке дозволе. Предавање је одржано и ученицима Технолошке школе у Параћину.

Некада је радила као медицинска сестра и активно играла кошарку. Бојана Гладовић, девојка из Руме, имала је само 22 године када јој је саобраћајна незгода у којој је била сувозач променила живот.

"Живот ми се потпуно променио", каже Бојана. "Ја волим да кажем деци када предајем:  наопачке ми се живот променио, просто од једног активног детета, девојке, завршила сам у инвалидским колицима."

Лично искуство и траума кроз коју је прошла пре тринаест година Бојана је желела да пренесе и младима.

За средњошколце, предавање је и својеврстан шок, јер ретко размишљају о последицама брзе вожње и вожње под дејством алкохола. Кажу да ће, након овог предавања, бити много пажљивији и да нису били сасвим свесни колико тешке могу бити последица непажње:

"Када се овако послуша нека презентација, то све мења неки."

Ученици су пробали и наочаре које симулирају вожњу у алкохолисаном стању.

Чланови Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије до сада су одржали више од две стотине трибина у четрдесетак градова и општина широм Србије.

"Сви коментари и реакције су стварно позитивне", истиче Бијана Гладовић. "Они искажу нека мишљења, некада буду стидљиви на часу, аливидимо да су стварно реаговали и да им се подигла свест, што је и циљ ових предавања."

Више од двадесет хиљада младих у Србији саслушали су искуства предавача који кажу да је њихова мисија успела ако су тиме спасли бар један млади живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво