Обнова Соколског дома, прве куће шабачких спориста

За финансирање капиталних пројеката у Шапцу, из фондова Европске уније одобрено је 900.000 евра. Део средстава, биће уложен и у реконструкцију Соколског дома, зграде у којој су почињали снови многих спортиста.

Прозори су разбијени, зидови исписани графитима, врата закључана, али сећања на некада омиљено место шабачких спортиста нису избрисана.

"С обзиром на то да није било затвореног простора, није било хала и школских сала и то је био једини затворени простор, где се окупљао млади свет и спортисти", каже Момчило Јеротић, некадашњи рукометаш. "Са посебном сетом и одушевљењем сећам се наше домарке Маре Петровић, која је о нама бринула као о својој деци."

Изградња Соколског дома, почела је 1930. године захваљујући добровољним прилозима грађана и донацији општине и државе.

"Од 1934. када је краљ Александар, отворио овај велелепни објекат, ту су расле генерације спортиста у граду Шапцу", истиче Драган Николић, члан Градског већа за спорт. "Ја морам да кажем да сам поносан на успехе шабачких спортиста, али поред тог професионалног дела нама је веома важан школски спорт, рекреативни спорт."

Поред многих рекреативаца, гимнастичара, одбојкаша, из Соколског дома, до крова света, попели су се и рукометаши Металопластике.

"У складу са недавно одржаним конкурсом ЕУ ПРО, Град Шабац је добио новац за реконструкцију Соколане", каже Виолета Шестић, в. д. директора ЈП Инфраструктура, "овај донатор ће дати 150.000 евра за реконструкцију, док ће учешће града износити 100.000 евра."

Соколски дом поново је власништво града, припремни радови су завршени а најзначајнији део посла тек предстоји.

"То ће се све радити у следећој години, када се стекну услови да почне грађевинска сезона, тако да већ следеће године очекујемо Соколски дом у новом руху", истиче Немања Пајић, председник Скупштине града. 

У згради која је проглашена за споменик културе али и симбол младости многих Шапчана, своје место имаће и стална поставка фотографија и докумената о развоју и значају Соколског дома.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар