Праунук генерала Тренијеа посетио Прокупље

На данашњи дан, пре једног века, у Прокупље је са коњицом стигао генерал Треније. Раме уз раме са Гвозденим пуком учествовао у биткама за ослобођење града. У знак захвалности, постао је први почасни грађанин Прокупља.

На споменику јунацима Гвозденог пука међу четири централне личности - лик генерала Тренијеа.

Слика испред за успомену и сећање, његовог праунука, који се после сто година нашао на истом месту где и његов прадеда.

"Веома сам почаствован што сам дошао да одам почаст мом прадеди који је учествовао у ослобођењу Прокупља. Поносан сам што је овде веома цењен и што његов лик заузима почасно место на споменику јунацима Гвозденог пука", каже Пјер Треније, праунук генерала Шарла Транијеа.

"На уласку у Прокупље генерала Тренијеа са својим пуком дочекао је председник општине и рекао му је да су му одборници града Прокупља доделили свечану титулу Почасног грађанина Прокупља" наводи Дарко Жарић,директор Народног музеја Топлице.

Потомка генерала Тренијеа нашли су представници удружења француско српског пријатељства, који кажу да се он веома обрадовао позиву да дође у Прокупље.

„Он је био под великим емоцијама, чак је у једном тренутку и пустио сузу испред бисте његовог прадеде, када је видео свечано отварање и толику љубав Србије према Француској. Овде су грађани који су били многобројни на отварању ,сви су му прилазили и сви су хтели да га пољубе , да се сликају са њим", каже Ивица Јовић, Удружење француско- српског пријатељства.

Са праунуком Тренијеа, у Прокупље је дошла и делегација француског града Епона, који негује дугогодишње пријатељство двеју држава.

"Пријатељство Француске и Србије постоји дуго. Ми смо то потврдили потписивањем повеље о братимљењу са Прокупљем, а овакви догађаји који нас подсећају на нашу заједничку прошлост и савезништво, само продубљују наше пријатељске везе", каже Ги Милер, градоначелник Епона.

У знак захвалности и једна улица у Прокупљу носи име генерала Тренијеа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво