Мађарска национална мањина обележила Дан народне револуције

Припадници мађарске националне мањине положили су венце на споменик на Палићу и одали пошту револуционарима, који су 1956. године на улицама Будимпеште тражили демократију и слободу, независност од совјетског утицаја.

Мађарски народ је 1956. године на улицама Будимпеште тражио демократију и слободу, независност од совјетског утицаја, политичке и економске реформе.

"Ми данас као нација славимо оне дане када је Мађарска показала шта значи слобода", каже Јене Хајнал, председник Националног савета мађарске националне мањине у Србији.

Побуну мађарског народа Совјетски Савез угушио је војном интервенцијом. Више од 200.000 људи напустило је земљу, а пограничне општине у Србији примиле су око 20.000 избеглица и пружиле им уточиште.

На споменик на Палићу положени су венци и одата пошта револуционарима.

"Много је људи овде у Србији помагало људима који су бежали на ову страну. То је још једна потврда да су оба народа слободарска и да у тој тежњи за остваривање слободе, помажу једни друге", наводи Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара.

Централна манифестација обележавања Дана револуције 1956. године одржана је у суботичком театру где су чланови сенћанског камерног позоришта одиграли представу "Пламен слободе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије