На Жељину још живи легенда о али заштитници

Према легенди, ала жељинска штитила је винородну Жупу од града и ветрова и доносила берићет са свих страна. Змај је живео на Жељину, планини за коју сви знају али на коју се ретко одлази.

Жељинска ала, овековечена је на бифори древног манастира Дренча. До њене постојбине Жељина долази се долином Расине, поред тврђаве Козник, па калдрмом из доба краља Александра, до Сеочинских бачија где срећемо баку Дрину.

"Имало је раније и стоке и чобана. Лепо је било. Али сад ето омладина отишла, стари остарили", каже Дрина Јованчевић.

Кроз нетакнуту природу, крај обиља извора, да не би залутали воде нас прекаљени планинари из Еко клуба Жељин.

После пет сати успона дошли смо надомак врхова Жељина Рогавске чуке на 1785 метара надморске висине и нешто ниже Плочке чуке која је проглашена и строгим резерватом пирироде.

"Типично за овај резерват природе да је субалпска шума букве на највећој надморској висини у Србији , што се и види по њима јер су стабла закржљала, мислим из разлога што је вегетација кратка и услови су овде екстремно тешки", наводи Владимир Рашковић, из Еко-клуба "Жељин".

Надомак врхова, указује се пропланак Сутелица, вековно сабориште житеља Жупе, Рашке и Краљева.

"Ово је био рударски крај, поготово у средњем веку значи негде у 12, 13. и 14. и 15. веку овде је био чувени рудник Плана, испод саме Сутелице где је некад било настањено око 10 000 људи." каже Иван Брборић, Еко-клуба "Жељин".

За последње метре успона требало је и додатног охрабрења. И коначно се види Рогавска Чука где је некада по предању живела жељинска ала. Ње нема, али је њена заоставштина и даље жива. Нетакнута природа Жупе, на далеко чувене по виноградима и добром вину.

број коментара 0 Пошаљи коментар