Ђаци из Жиче добили Оскара за филм

Учитељице и ученици трећег разреда основне школе ,,Живан Маричић" из Жиче код Краљева, освојили су „Просветни оскар" на овогодишњем Међународном фестивалу школског филма у Штипу у Македонији за образовни филм ,,Вредни људи мога краја".

Већ након уводних кадрова , било јасно да је овај филм апсолутни фаворити у конкуренцији 60 филмова и око 2000 ученика из региона.

„Били смо јако сложни и имали смо добру подршку", каже Данило ,ученик школе „Живан Маричић" из Жиче код Краљева, а његов друг Михајло, ученик додаје: "Послали смо деци која скоро да нису ни знала за нас, како Жича није само обично село већ једно место са пуно послова која су важна за читаву Србију".

Гледаоце филма жички малишани проводе кроз радионице и радне амбијенте
"испитивали смо када устају,како раде", објашњава Сара, ученица О.Ш „Живан Маричић".

Сваки забележен кадар је и вредан видео споменар школских дана, али и трајан наставни материјал који могу понудити другим колегама.

"Учимо их да повежу градиво" каже учитељица Бранка Мићевић.

Сценарио и садржај филма деца су сама креирала. У "том послу" су од 2012.године .Те године су почели сарадњу са образовном редакцијом РТС-а ,као добар пример образовне установе

"Ученици своје мобилне телефоне, таблете стављају у фунцију знања"; наводи учитељица Горанка Марковић.

Аутори образовни филм ,,Вредни људи мога краја", већ се припремају за следећи фестивал који би идуће године требало да се одржи у Краљеву.

број коментара 0 Пошаљи коментар