Две стотине година пошумљавања Делиблатске пешчаре

Пошумљавање Делиблатске пешчаре почело је пре 200 година, у време Аустроугарске монархије. Данас је то Специјални резерват природе на 35 хиљада хектара, са плановима за туристички развој.

Пре 200 година Делиблатска пешчара је била пустиња, чији је песак угрожавао њиве, насеља и саобраћајнице. Аустроугарске власти повериле су план пошумљавања инжењеру Францу Баховену, што је касније наставио Јозеф Весели.

 

"Само су ободи пешчаре били под неком врстом травне вегетације. Почело је пошумљавање белом брезом, јабланом, а багрем је дошао касније", каже Снежана Ковач из ЈП "Војводинашуме".

Тек 1907. године простор је потпуно пошумљен и данас 70% површине заузима багрем.

Крајем 1977. године донет је закон којим се Делиблатска пешчара проглашава Специјалним резерватом природе и зато је данас 35 хиљада хектара под високим степеном заштите.

"Наше јавно предузеће годишње издваја близу милијарду динара сопствених средстава за пошумљавање, негу и заштиту шума на читавој територији којом газдујемо", наводи Марта Такач, дирекорка "Војводинашума".

Оно што највише угрожава шуму су пожари, али откако постоји видео-надзор, није било веће опасности.

"Имамо противпожарне пруге, просеке и путеве које редовно одржавамо и алат у лугарницама увек спреман за гашење пожара", каже Слободан Радојевић, шеф Шумске управе Ковин.

Делиблатска пешчара има велике потенцијале за развој туризма, пре свега ловног.

"Газдујемо са европским (карпатским) јеленом, дивљом свињом, ситном дивљачи, а у понуди имамо и лов на пернату дивљач на неколико локација", рекао нам је Жељко Сушец, директор ШГ "Банат".

У плану је повећање смештајних капацитета, изградња хотела са базеном на Школско-рекреативном центру Чардак, што ће побољшати туристичку понуду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво