У Миоковцима мештани сами граде противградну станицу

Град који је у мају ове године погодио Миоковце код Чачка нанео је воћњацима шету која се процењује на 140 милиона динара. Како би боље заштитили воћњаке мештани су почели својим средствима да граде још једну противградну станицу у том селу.

Горан Радовановић на четири хектара узгаја јабуке. Берба је при крају а род добар. Ипак брине се за пласман јер како каже, штете од града видљиве су на сваком плоду.

 

"Нас је град четрнаестог маја уништио. Долазили су нам из општине, проценили су штету на осамдесет посто. Нама се нико није обратио ни из општине ни нико ево пет и по месеци", каже Горан Радовановић, воћар из Миоковаца.

Град у мају погодио је око 250 хектара воћњака, највише засаде кајсије. У селу има једна противградна станица али мештани сматрају да то није довољна заштита. Због тога је противградни стрелац Војкан Томић покренуо акцију изградње још једне станице. Локацију је одобрио Републички хидрометеоролошки завод, а изградњу објекта мештани сами финансирају.

"Често се појављивао, долази град са територије Гојне Горе. Та Гојна Гора је под радарским центром Букуља. Рачунамо ми да ћемо са овом станицом затворити, деведесет девет посто ћемо затворити да више немамо града са њихове територије", наводи Војкан Томић, противградни стрелац из Миоковаца.

"Очекујем будућност по питању града да би могли да санирамо ове шупље просторе између ракетних станица које су нас до сад подоста коштале", наводи Радојко Милосављевић, воћар из Миоковаца.

Станица ће бити спремна за наредну противградну сезону у априлу а опрему ће обезбедити радарски центар из Ужица. Град набавља довољне количине ракета али миоковчани неће одустати од раније праксе па ће и ове године сопсветним новцем купити додатне ракете.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара