Фазанерија у Убу

У Убу је једна од најуређенијих фазанерија у Србији. Ловачко удружење које постоји 120 година, може се похвалити и ловиштем богатим разним врстама дивљачи, али ловцима у Тамнави одстрел није у првом плану.

Из сопствене фазанерије на терене Тамнаве, Ловачко удружење Уб, сваке године пред ловну сезону пусти више од пет хиљада фазана. На површини од 46 хиљада хектара, фазан је само једна од ситних дивљачи која је за одстрел на располагању ловцима. А у убском идружењу њих је 950.

"Од ситне дивљачи газдујемо са фазаном, зецом, дивљом патком, птрепелицом. Од крупне дивљачи: срна, срндаћ, лане, дивља свиња", каже Марија Максимовић, управницa ловишта.

Међу убским ловцима је, због близине ловишта, пуно Београђана. Већини, одстрел дивљачи није у првом плану.

"Видим да је то код младих ловаца, а и код старијих сазрело. Ми смо скратили ловни дан. Скратили до три. На иницијативу ловаца. Није ту нико инсистирао посебно из управе, из руководства. Скратили смо за два сата. Ако вам кажем да 50-60 посто ловаца заврши лов већ до 9-10 сати. Значи није сад првенствено одстрелити фазана, уживати дружити се", каже Зоран Марковић, председник Ловачког удружења Уб.

"На првом месту је та рекреација, дружење, шетња. На другом месту је да се дивљач пронађе, открије и на крају и убије", каже ловац Благоје Цонић.

"Мислим да се дисциплина у задње време доста побољшала, да нема одстрела женки и да су то ловци и схватили, да без одговорности у лову нема наредне ловне сезоне са богатом дивљачи", наводи Александар Дамњановић, ловац.

Ловачко удружење у Убу, 120 година постојања обележава са једном од најуређенијих фазанерија у Србији, са репрезентатривном ловном кућом, базеном и смештајним капацитетима. Поред фазанеријског комплекса су и два језера за спортски риболов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се