Како заштити воћке пре првих мразева

Воћари у чачанском крају припремају се за зиму. Како се штите воћке пре првих мразева, шта воћари раде а шта саветују стручњаци?

Наташа Радовановић из Миоковаца са породицом на тринаест хектара узгаја јабуке, шљиве, крушке и трешње. Берба је завршена, али у воћњаку има много посла. Чисте се засади, сакупљају остаци плодова а почињу и припреме за зиму.

"Једино што можемо да урадимо то је да бакром заштитимо биљку од измрзавања", каже Наташа, "биљка је већ спремна за тако нешто, припрема се, лишће опада, она враћа сокове у коренов систем. То је њихов неки период који сама одради."

Стабла кајсије у воћњаку Милете Мојићевића, у Горњој Горевници, већ су готово без лишћа, што је знак да се спремају за зимско мировање:

"Не ваља да уђе у мраз а да задржи лист, да не повуче сокове - онда би дошло до измрзавања. Кајсија је посебно осетљива."

Мојићевић кајсије узгаја на 5 хектара, 5,5 хектара кајсије и хектар и по трешње.

Пре првих мразева треба обавити потребну заштиту воћака , саветују стручњаци да би се спречила могућа појава болести и штеточина у пролеће.

Најпре треба очистити воћњаке, спалити мумифициране плодове, прикупљено опало лишће и осушене и поломљене гране, а потом обавити јесење или плаво прскање бакарним препаратима. И то када са биљке опадне више од 70 одсто листова.

"За овај период године карактеристично је основно ђубрење воћњака, односно примена различитих формулација минералних или органских ђубрива", истиче др Ивана Глишић, научна сарадница Института за воћарство у Чачку. Са спровођењем ове мере не би требало журити, с обзиром на то да се најављују кишни дани и уколико би после тога уследио неки топли период то би носило ризик од поновног почетка вегетације посебно у вочњацима где је опала лисна маса. На тај начин би биљке неспремне ушле у период зимског одмора што би носило ризик од великог оштећења од ниских зимских температура."

Наредних дана неће бити јаких јутарњих мразева показују прогнозе. Крај октобра сачекаћемо са високим темепратурама за овај период године а то воћу неће штетити.

Чачански крај јесте познат по воћу - јабукама и шљивама, али и кајсијама и вишњама. Највећи део рода јабука углавном се извози на руско тржиште а кајсија се већином продаје за прераду. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво