Повећано загађење ваздуха у Смедереву

У Смедереву је у последњих месец дана забележена чак 5 пута већа вредност мерних честица на основу којих се утврђује загађеност ваздуха. Иначе, према подацима Агенције за заштиту животне средине, Смедерево је један од најзагађенијих градова у Србији. У протеклих месец дана, вредности мерених честица су готово пет пута веће од дозвољених.

Поред Ужичана који све чешће носе медицинске маске од октобра до марта и Смедеревцима прети сличан сценарио, због високе концентрације недозвољених честица у ваздуху.

О томе неки суграђани кажу: "Није здраво уопште, ем Дунав ту велика влажност, овамо Жељезара загађеност, лоше је, баш је лоше."

Други сматрају да су главни проблем - зима и грејање.

На почетку смо грејне сезоне, а мењања већ показују забрињавајуће вредности. Иако ветрови из Баната помогну општем утиску док су на снази, ипак све чешће ни то није довољно.

"Највећи загађивач је саобраћај и то линијски загађивач, затим индивидуална ложишта, људи се греју на угаљ и на дрва, затим индустријска постројења, највећи загађивач је Зележара наравно", каже Миљан Илић, председник удружења "Локални еколошки покрет" Смедерево. И додаје: "И у ободним насељима људи пале пластику, то је исто велики проблем јер нико то не може да санкционише".

Завод за јавно здравље на мерном месту у центру Смедерева, код Гимназије, врши мерења сумпор диоксида, азот диоксида, чађи и таложних материја. Најчешће параметри азот диоксида су ван граница дозвољених вредности.

"У односу на септембар 2017. године ове године нешто је повећан садржај азот диоксида и чађи, а смањен је садржај сумпор диоксида и укупних таложних материја. У септембру 2017. године садржај азот диоксида био је повећан само 8. септембра док је у септембру 2018. године повећање било током шест дана али највеће вредности које прелазе МДК биле су до 35 одсто", каже др Ана Јовановић, в.д. директорке Завода за јавно здравље Пожаревац.

Због развијене индустрије и јако концентрисаног саобраћаја, Смедерево је један од градова у Србији где параметри загађености ваздуха превазилаже оквире дозвољенх вредности готово пет месеци годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара