Параћин: Mобилна опрема за заштиту од поплава у центру града

Стручњаци тврде да је Србија данас много безбеднија од поплава него пре 4 године, када је више градова у нашој земљи било поплављено. У Параћину, који је тада претрпео огромну штету, представљен је нови мобилни систем одбране од поплавног таласа.

Најсавременија мобилна заштитна ограда монтира се веома брзо и ефикасно штити урбани део градова. Овакву ограду добро обучени радници могу поставити за неколико сати, а то је сасвим довољно времена, од тренутка када систем за узбуњивање, који већ функционише, најави поплавни талас.

 

"С обзиром да је реч о 375 метара на обе обале, ми можемо формирати интервентно обучене екипе, које то могу да ураде брзо.Нама природа поставља рокове и ја мислим да сам сигуран у то да цемо успети у то да у одређеном моменту тако нешто формирамо", каже Звонимир Коцић, из ЈВП Србијаводе.

Из Канцеларије за управљање јавним улагањима кажу да је у Србији у протекле 4 године санирано више стотина критичних места и да су наши градови сада далеко безбеднији.

"Пуно је још напора неопходно уложити, пуно новца и времена је неопходно да бисмо дошли до тачке у којој можемо да кажемо да смо безбедни и спремни, времена и новца никад доста, али важно је да сваки дан радимо и на системским мерама и структуралним мерама, како бисмо сваког дана били макар трунку безбеднији него што смо данас", каже Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима.

"Сигурно је да смо за 4 године као друштво, као држава, као локалне самоуправе,направили битан корак напред, наравно посла има још доста и министарствоа преко републичке дирекције, за воде, Србијавода...ће свакако учествовати у реализацији оваквих и сличних пројеката", каже Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Цео пројекат заштите Параћина од поплава, који се финансира из фондова Европске уније, коштаће око 4 милиона евра, а требало би да се заврши до краја следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара