Од прве лопте до данас - монографија о мушкој кошарци

За више од две деценије истраживања, Момчило Ивановић прикупио је све што је о кошарци објављено у Србији. После књиге о женској кошарци, овом монографијом заокружио је хронолошки круг о овом спорту у Шапцу.

Прва кошаркашка лопта стигла је из Београда са доласком свестраних спортиста Војислава Мишковића и Љубише Галовића у Шабац. Први кошеви направљени су на јесен 1941. испред трибина некадашњег хиподрома на Тркалишту.

За таблу искоришћена ограда Учитељске школе, обруч скован у ковачници у Мали, а мрежице исплетене од прућа. Јуна ратне 1942. године одиграна је прва кошаркашка утакмица, а у петорци репрезентације Шапца једини Београђанин Небојша Поповић, један од родоначелника југословенске кошарке.

Од првог првенства до данашњих сусрета - у кошаркашком градском времеплову, Момчила Ивановића, тренера и спортског радника, аутора монографије "Мушка кошарка у Шапцу":

"Био ми је циљ да младим генерацијама отргнем од заборава све оне људе који су на било који начин допринели развоју кошарке у Шапцу, а има шта да се каже - та кошарка у Шапцу је имала шта да се прича."

За кошаркашку причу скоро 25 година  скупљао је документацију. Мењала су се имена клубова, лиге, играчи, тренери, судије, спортски радници. Забележени сви резултати, табеле и бројне генерације на терену популарног Синдиката.

"Била су дивна времена", наглашава Радоје Миловановић, некадашњи играч, тренер и секретар Клуба, "велико другарство, велики ентузијазам. Нормално, сви су били аматери."

Срђан Ђурић, некадашњи играч, каже да је детињство провео на овом терену:

"Изузетно ми значи поводом ове књиге где сам упознао историји кошарке."

Уз нове генерације Момчило је и данас на истом терену. Покушавајући, како каже, само да буде документарац, објављене хронологије женске и мушке игре под обручем у граду сматра врхунцем своје кошаркашке каријере:

"Кошарка је мој живот. Оно што је она мени дала, ја сам јој једноставно вратио кроз ову монографију, једноставно то је нешто што је више од игре."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара