Фајненшел тајмс: Слободна зона Пирот најбоља у Европи

Слободна зона у Пироту најуспешнија је у Европи и трећа у свету, на основу рангирања престижног економског магазина "Фајненшл Тајмса". У образложењу се наводи да Зона Пирот нуди инвеститорима најбоље подстицаје и да је за годину дана повећала број предузећа за 22 одсто.

Једну од производних хала Слободне зоне, пре неколико месеца закупио је инвеститор из Бугарске. Упошљава 40 радника и производи транспортне вреће. Већина су бивши радници Првог маја.

"За сада редовно примамо плате. Уговорену цену коју имамо газда редовно исплаћује. Нека само потраје", каже Божидар Џунић, радник.

"Услови у Слободној зони су добри, посебно када је у питању извоз у Русију. Одговарају нам царинске повластице јер је производња намењена извозу. После обуке добили смо квалитетан кадар", каже Тањо Банчев, директор компаније "Серб пекиџинг".

Управо због подстицаја које даје инвеститорима, магазин Фајненшл Тајмс, прогласио је Слободну зону Пирот, најбољом у Европи и трећом у свету.

"Дајемо повластице као што су бесплатни прикључци на инфраструктуру. У првих пет година експлоатације дајемо 50% одсто попуста на коришћење јавних услуга. Могу да граде објекат од темеља, а могу да користе и објекте који су већ саграђени", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

За неколико месеци, када буду завршени радови на источном краку "Коридора 10", Слободна зона Пирот добиће директну везу са ауто-путем. Тиме ће бити створени услови за изградњу транспортно-логистичког центра, првог такве врсте у Србији.

"Камионери ће моћи да своју робу превозе железницом и обрнуто. Сви превози роба неће ићи на фосилна горива него на струју. То је подршка зеленим коридорима на ауто-путу", наводи др Драган Костић, директор Слободне зоне Пирот.

Управо због тога и Влада Србије снажно подржава развој свих слободних зона.

О томе Милан Ристић, Директор Републичке Управе за слободне зоне каже: "У последњих шест година имамо значајне резултате. Промет се удвостручио, производња је три пута већа него 2012. а извоз је два и по пута већи".

Зона Пирот, са годишњим прометом од скоро милијарду евра деценијама је најуспешнија у Србији. Због великог броја нових инвеститора у току је проширење граница Слободне зоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво