Ниш: Лиценцирање оџачарских услуга

У септембру и октобру оџачари имају највише посла. За одржавање димњака у Нишу задужено је њих 25. Предузећа која пружају димничарске услуге за више од 30.000 корисника, према новој уредби, морају да запосле инжењере са лиценцом која укључује и стручни испит из области енергетске ефикасности.

За димничаре ових дана пуне руке посла. Увек препоручљиво чишћење димњака пред грејну сезону нарочито је потребно после благе зиме каква је била прошла, јер се тада димњаци више прљају.

 

Зашто је тако одговара нам димничар Горан Илић: "Ви постигнете одређену температуру, притворите шпорет и тада кад то урадите дим нема више тај проток и дуже се задржава у димњаку и у шпорету".

"Уредно одржавамо и немамо никаквих проблема. Грејемо се на пелет, централно грејање", каже Владимир Стојановић, из насеља 9. мај.

Има и оних који одлучију да своје димњаке очисте сами.

"У мом крају су и били случајеви људи су покушавали сами да рецимо пале димњак, убацују нешто у димњаке. Ствара се неки притисак, неки вакуум, и онда се дешавало да се димњаци руше", каже Владета Банковић из насеља 9. мај.

Према одлуци Владе републике Србије предузеће које пружа димничарске услуге за више од 30.000 корисника треба да има запосленог инжењера са лиценцом, укључујући стручни испит из области енергетске ефикасности. Нишка Медијана која опслужује око 19.000, још увек нема ову обавезу, али су предузети кораци за случај да се број корисника повећа.

Драгослав Павловић, директор ЈКП Медијана из Ниша каже: "Ми смо одредили инжењере који ће полагати стручни испит и радити на томе да се у будућности добију лиценце. Сто се тиче континуитета у раду ЈКП Медијана неће бити прекида у чишћењу димовода".

О 25.000 димњака у Нишу тренутно брине 25 димничара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво