Око стотину птица отровано у предграђу Вршца

На њиви у предграђу Вршца пронађено је више десетина угинулих птица, а на суседном салашу угинуло је седам коза. Инспектори утврђују узрок угинућа и могућу повезаност та два случаја.

Стотинак голубова, гугутки, фазана, зеба угинуло је на њиви на Маргитском насељу, у предграђу Вршца. Одмах је реаговало Друштво за заштиту и проучавање птица, а окупиле су се и комшије које живе у непосредној близини њиве.

"Катастрофално, ето, много угинућа и не знамо још шта се све дешава около, што су птице тако пијане летеле, да ли ће то нека домаћа животиња да поједе, пошто је ту близу јако насеље, нема двадесетак метара", каже Јожеф Хушчек.

Очевици тврде да су све птице зобале семе жита посејано на њиви.

"Рецимо да смо јуче седели овде нека два сата, два и по сата, посматрали ситуацију где голуб, ми га гледамо и пратимо, где голуб долази до откривеног семена, кљуца, полеће и за буквално две секунде пада мртав", наводи власник салаша Оливер Марковић.

Марковић има салаш на свега десетак метара од њиве, на којем гаји 200 коза, 50 свиња, живину и тридесетак паса. До сада му је угинуло седам коза, а у страху је и за остале животиње на салашу.

Оправдана је и бојазан да би у наредним данима могло бити још угинућа, јер су предатори поједине лешеве развукли пре него што су надлежни успели да реагују.

Из Друштва за заштиту и проучавање птица страхују да би у питању могао да буде неки од забрањених инсектицида за заштиту биља, попут фурадана.

"Животиња када поједе фурадан на лицу места угиба или оде мало даље и угине у непосредној близини, постоји могућност да је то, али видеће се када се испитивања буду завршила" објашњава Миливоје Вучановић из Друштва за заштиту и проучавање птица.

Да ли је у питању отров, утврдиће надлежне стручне службе. Власник њиве тврди да се пољопривредом већ дуго бави и да семе није ничим третирао.

"Прошли петак смо сејали жито које је купљено у пољопривредној апотеци и то је то тачно пре седам дана", каже Мила Стојић, власница њиве, и тврди да ничим није третирано семе.

Све инспекцијске службе данас су биле на спорној њиви, узети су узорци семена како би могло да се утврди шта је изазвало овакав помор птица, као и да ли је исти узрок изазвао и помор коза на суседном салашу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи