Благе казне за паљење стрњишта

Пожарима због паљења стрњишта у Браничевском округу било је захваћено скоро двадесет одсто обрадивог земљишта. Изгорели су воћњаци, виногради, па и стамбени објекти. Стручњаци сматрају да је казнена политика исувише блага према онима који пале стрњишта.

Виноград у Сиракову код Пожаревца није дочекао бербу. Изгорео је у пожару који се проширио са оближње стрњике.

Протеклих недеља ватре су гореле на пољима широм Стига и Браничевског округа. По проценама пожаревачке Пољопривредне и саветодавне стручне службе , пожар је захватио скоро 20 посто обрадивих површина.

Узалуд у овој служби већ десет година саветују пољопривреднике да не пале стрњишта, јер од тога нема користи, већ само штете.

"Уништавају се микроорганизми који служе за прављење хумуса у земљишту. Тако да у наредних три, четири године док се не поврати флора самог земљишта, тим паљевинама, тим начином одржавања земљишта се само деградира земљиште", каже Александар Стојановић, директор Пољопривредне и саветодавне стручне службе Пожаревац.

Ветар је распламсао пожаре па су они захватили и шуме, воћњаке, винограде. Било је угрожено и пожаревачко водоизвориште "Кључ" а на Сребрном језеру изгорело је и неколико викендица. Страдао је и живи свет, нарочито фазанска дивљач.

"Нека је страдала, нека је побегла. Вероватно ће да се врати, али за пар година, кад се обнови земљиште доле, кад порасте нова трава, кад имају склониште и имају храну наравно. Оне овде не могу да презиме зиму, лешника нема, грожђа нема, кукуруза нема, ничега нема. Све је изгорело у пожарима", наводи Марко Милановић, ловац из Сиракова.

Пољопривредници пале стрњишта да би их лакше изорали. Ко пали, тешко је утврдити. Јер потпаљивачи имају посебан систем.

"Људи то раде углавном ноћу. Кад други спава он запали, никад не запали своје, него поред њега или треће од њега. Гледа у ком правцу дува ветар, упали и ветар захвати и његово. И ти кад га питаш- јеси ли ти-наравно да нисам, и моје изгорело", објашњава Марко Милановић, ловац из Сиракова.

Пожаревачка Ватрогасно-спасилачка јединица само у једном дану имала је 29 интервенција гашења пожара на отвореном. У протеклих месец дана скоро 250. Написали су и 32 прекршајне пријаве лицима која су затечена на њиви са шибицом у руци. Али, казна је иста као да нисте везали појас у ауту.

"Поготово за физичка лица која су и највећи изазивачи тих пожара казне су мале, с тим, ако се уме у обзир да ако плати ту казну у року од осам дана, та казна је пет хиљада" сматра Горан Ђорђевић, начелник Одељења за ванредне ситуације Браничевског округа.

У односу на исти период прошле године број пожара на пољима широм Србије повећан је чак шест пута, кажу у пожаревачком Одељењу за ванредне ситуације. Можда је дошло време за увођење много строжијих казни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво