ЕУ ПРО помаже развој географских информационих система

Развојни програм ЕУ ПРО објавио је јавни позив за подношење предлога пројеката за увођење и развој географских информационих система. Позив, за који је Европска унија издвојила 1,2 милиона евра, отворен је до 30. децембра 2018. године а право учешћа има 99 локалних самоуправа из региона Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије које су укључене у реализацију програма ЕУ ПРО.

Географски информациони системи (ГИС) омогућиће локалним самоуправама да, користећи савремену рачунарску технологију, на једном месту прикупљају, обрађују, и управљају просторним подацима и тако боље планирају развој и ресурсе али и заинтересују потенцијалне инвеститоре. 

"Увођењем географских информационих система унапредиће се рад локалних самоуправа јер умрежене институције и обједињене базе података омогућавају ефикасније пружање услуга грађанима, инвеститорима и свим другим корисницима, а допринеће се и бољем управљању земљиштем и процени друштвено-економских потенцијала градова и општина", рекао је Грем Тиндал, менаџер програма ЕУ ПРО.

Европска унија ће преко ЕУ ПРО програма пружити подршку локалним самоуправама у процесу увођења и развоја ГИС-а кроз набавку софтвера и хардвера, као и неоходне рачунарске опреме, а важан сегмент чиниће и обука запослених у локалној администрацији. 

Током спровођења пројеката дефинисаће се институционални оквир и процедуре за рад ГИС-а, а успоставиће се и сарадња релевантних институција на локалном и републичком нивоу које се баве просторним подацима.

Максимални износ средстава који може да буде одобрен за појединачни пројекат је 100.000 евра, а у случају да две или више општина конкуришу са партнерским пројектом највиши износ је 150.000 евра.

Такође, локалне самоуправе морају да обезбеде финансијско учешће од најмање 15 одсто од укупне вредности пројекта.

Како би приближио услове конкурса и начин пријаве ЕУ ПРО ће у периоду од 12. новембра до 7. децембра 2018. године одржати информативне сесије и обуке за све заинтересоване локалне самоуправе, а информације о месту и времену одржавања инфо сесија биће накнадно објављене на сајту ЕУ ПРО програма где је доступна и документација за
пријављивање на конукурс ЕУ ПРО - Јавни позиви: https://www.eupro.org.rs/konkursi/javni-pozivi

Активности ЕУ ПРО, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Шумадији и западној Србији и  Јужној и источној Србији.

Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво