Како данас живе браћа Новица и Срба из околине Трговишта који су били робови у Македонији

На Европски дан борбе против трговине људима подсећамо на случај браће Новице и Србе Станковића из Трговишта који су две деценије радно експлоатисани, уз ограничену слободу кретања у Македонији. То је један од облика трговине људима. Наша екипа из Врања посетила је браћу и када су пре 13 година пребегли у Србију, а и пре 2 месеца.

Новицa и Србa Станковић, које смо први пут снимили 2009. године, падили су без новчане накнаде код више послодаваца у Македонији као чобани, а и друге тешке послове. Успели су да побегну, отргну се од тог живота и спас потражили у околини Трговишта.

Данас 38-годишњи Новица и годину дана млађи Срба живе у адаптираним просторијама старе школе у Козјем Долу. И данас су у згради школе, општина је желела да им обезбеди кућу на црквеном имању, нису прихватили. Живе од осам хиљада динара социјалне помоћи месечно, и даље их муче тешка сећања.

"Један ме Стојадин тепао, што нисам ни згрешио у животу, нисам направио лоше у животу. Малтретирао ме, туко ме и друге је тукао. Није могао јер, га одмах полиција терети, а мене није имао ко да сматра", каже Срба Станковић, из Козјег Дола.

"Тешко је, али шта ће, не може се ништа. Најтеже је што немамо свој дом, своју кућу. Своју да имамо имовину, да смо ми газде", каже Новица Станковић, из Козјег Дола.

Предмет поводом кривичне пријаве против двоје држављана Македоније уступљен је основном тужилаштву за гоњење организованог криминала и корупције Републике Македоније октобра 2009. То тужилаштво је 2013. године донело одлуку да одустане од гоњења осумњичених, са констатацијом да оштећени нису били предмет радне експлоатације и да су имали слободу кретања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи