Лековита вода са извора код Савиног колена?

Савино колено је уређено место за излетнике на Гочу код Краљева. Мање је познато да се у близини налази истоимени извор са којег су се мештани Брезне снабдевали водом за пиће јер је, како тврде, питка и лековита.

Путоказ за Савино колено је тешко уочити са локалног пута за Гоч јер је извор у шуми поред корита планинске реке Турије. Труд се, ипак, исплати - на плочи поред удубљења у стени пише да је то Савино колено. Али није тако од давнина.

"Сваком брегу, извору и кланцу овде су најпре чобани давали имена: Мали Чукар, Суво језеро, а Савино колено, које је сакривено у густом јовљаку, некад су звали Чашица.

Чобани су давали имена да би се лакше сналазили на Гочу. Стојанка Гавриловић из Брезне још чува тестију са којом је захватала воду са Чашице пре много деценија.

"Увек смо је звали Чашица. Ишли смо на воду тамо, захватали. Ишла су и деца, захватала воду у тестији."

Томислав Гавриловић из Брезне тврди да вода са Савиног извора благотворно делује на очне болести, али да ретко ко долази:

"Ту смо чували стоку док смо били деца. Ту смо долазили на воду и пили је."

Река Турија раздваја планине Гоч и Столови, али гочка страна обилује водама. Извора има на све стране. Ненад Лачневац, радник "Србијашума" један такав је каптирао и извео воду до чесме поред пута:

"Пошто сам радник Србијашума ја знам да је ова вода квалитетна. Да је испитана, да има доста магнезијума."

А Стојанка Гавриловић тврди да је вода најслађа из тестије, само да има ко да јој сваког дана доноси.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се