Како се греју Прокупчани

На недавно одржаној седници Владе Републике Србије у Прокупљу најављена је изградња гасовода од Ниша до тог града, који је један од ретких у Србији који нема топлану. Како се греју Прокупчани и шта ће за њих значити гасовод, погледајмо у причи Биљане Поповић.

Породица Милојковић из Прокупља за грејање двоспратне куће у сезони потроши око 20 кубика дрва.

"Узели смо прошле године 21 кубик", каже Мирјана Милојковић. "Остало нам је пошто је била топла зима. Сад смо опет припремили 18, 19 кубика."

Већина Прокупчана за грејање користи огревно дрво. Ове грејне сезоне коштало их је 3.500 динара кубик, у мају до 5.000 динара, колико га плаћају они који га сада купују. Трошкови се додатно увећавају за сечење и цепање. Грађани се довијају некеко да уштеде, што чине најчешће грејањем само просторије у којој бораве.

Прокупчани који живе у стамбеним зградама, најчешће се греју на струју, јер им је то најисплативије, а и не излажу се додатним проблемима око складиштења дрва и допремања на више спратове.

Проблем грејања трајно би решила изградња топлане, а недавно је и најављена изградња гасовода од Ниша до Прокупља.

"Прокупље добија много јер сви инвеститори који су долазили да обилазе разне локације по Прокупљу увек су нас питали да ли постоји могућност да се прикључе на гас", објашњава градоначелник Александар Симоновић. "На седници Владе добили смо уверавање да изградња гасовода почиње 2019. године, да је 15 милиона евра обезбедио Србија гас."

Изградња топлане, која би Прокупчане поштедела набавке енергената сачекаће, осим доласка гасовода, и израду регулационог плана града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво