Инцидент на седници Скупштине Новог Пазара

Међусобне оптужбе за изазивање сукоба између присталица и одборника Зукорлићеве Странке правде и помирења и одборника владајуће коалиције Санџачке демократске партије и Странке демократске акције у Новом Пазару, и даље су актуелна тема у том граду. Скупштина Новог Пазара одржана је упркос прекидима и без присуства одборника Странке правде и помирења.

Странка правде и помирења je у протеклих неколико дана најављивала да ће са мештанима, којима је, наводно, градска управа одбила асфалтирање улица упркос, како тврде, обезбеђеном новцу - присуствовати седници Скупштине града.

За изазивање инцидента оптужују активисте Санџачке демократске партије блиске Расиму Љајићу.

"Ово није само ситуација ових избора за Бошњачко национално вијеће, ово је више немогућност грађана да издрже у оваквом хаосу, да издрже у оваквом безнађу", каже Јахја Фехратовић, шеф одборничке групе. "Једноставно, траже своја права, законски - како им је то прописано и како се то очекује од свакога одговорног грађанина ове државе."

С друге стране, владајућа коалиција оптужује опозицију за намерно изазивање нереда, тврдећи да Зукорлићу недостаје подршка у Новом Пазару, али да је има из Београда.

"Јучерашњи акт насиља и дивљаштва је очигледно наручен, организован и подржан од стране Београда, српске полиције, српских служби безбедности, са циљем да се унесе нестабилност", сматра Ахмедин Скријељ из Странке демократске акције.

"Очигледно је да се више не можемо ослонити на рад полиције и других државних органа", каже Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара. "Ми нећемо дозволити да Нови Пазар буде Дивљи запад. Ми ћемо организовати нормално функционисање града." 

У полицијском саопштењу стоји да скупштински органи нису претходно обавестили полицију о присуству грађана у Скупштини, као и да је за одржавање реда у Скупштини задужено скупштинско обезбеђење.

Политиколошкиња Андријана Максимовић сматра да су догађаји из скупштине блиско повезани са предстојећим изборима за Бошњачко национално веће (БНВ), али и да се сви избори у том региону рефлектују као политичка утакмица владајуће коалиције са опозицијом уз екстремне ситуације:

"Чини се да се на тај начин жели оставити јачи утисак на бираче и да се тиме жели дати последњи печат и ефекат на политику овде, али и на рефлексије односа Рашке области, односно Санџака и Београда."

Избори за БНВ одржаће се 4. новембра, а носиоци листа су Зукорлић, садашњи председник Већа Угљанин и Саит Качапор, представник листе "Вакат је".

Амбасада САД: "Пратимо ситуацију у Новом Пазару"

После састанка представнице Политичког одељења Амабасаде САД задужене за Санџак, Кејт Волчек, са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем, Градска управа саопштила је да је она упозната са актуелном ситуацијом у граду, после упада присталица Странке правде и помирења на седницу Скупштине.

Како је саопштено, представници града оценили су да не могу да се ослоне на институције државе и да очекују подршку међународне заједнице, као и да ће прекинути сарадњу са локалном полицијом док је води садашње руководство.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво