Зрењанин: Кутак за слепе

Народна библиотека у Зрењанину наставља са стварањем услова да књиге користе осетљиве друштвене групе. Од данас, неки наслови из те библиотеке доступни су слепим и слабовидим особама.

За слепа и слабовида лица у Зрењанину сада је доступан и Кутак у Народној библиотеци где могу да користе звучне књиге. Захваљујући донацији из сарајевске Библиотеке за слијепа и слабовидна лица у Кутку је доступно нових тридесетак наслова.

 

"Књига је једна од, да кажем, преокупација слепих. Јер слепи због доста слободног времена много читају књиге. Слепи се уствари могу сврстати у једне од највећих читалаца", каже Ненад Вукељић из Организације слепих и слабовидих Зрењанина.

Књиге за слепа и слабовида лица се могу лако и слати широм света.

"Кад су у питању књиге за слепа лица по међународним поштанским стандардима слање ових књига је бесплатно", каже Сакиб Плех из Библиотеке за слијепа и слабовида лица Сарајево. И додаје: "Има тај један секограм који се стави на амбалажу у којој књига путује и по том је и слијепо лице и библиотека ослобођена плаћања поштарине."

Библиотека у Зрењанину је у оквиру своје издавачке делатности припремила шест књига за децу прилагођених слепим и слабовидим.

"По свему треба да смо отворени за све групе грађана и оне који су угрожени и ево на тај начин отварамо широм врата оним људима који су слабовиди или слепи", наводи Милан Бјелогрлић, директор Народне библиотеке Зрењанин.

И поред савремене технологије, знање рада на писаћим машинама за Брајево писмо се сматра као основ писмености за слепа и слабовида лица, зато су гости из Сарајева, Међуопштинској организацији у Зрењанину поклонили две писаће машине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи