Најстарија школа у косјерићком крају поново отворена

Најстарија школа у косјерићком крају отворена је 1845. у селу Субјел. У садашњој школској згради старој безмало 9 деценија у којој су училе и знамените личности попут Сретена и Лизе Марић, кнеза Алексе Поповића, већ десетак година нема ђака. Туристички посленици из тог краја програмом „Школа мојих предака„ спремни су за неке нове ђаке.

Све је ту баш као некада - скамије и табла с великим и малим линијама, рачунаљка и пожутели глобус и ђаци с тканицама о рамену. За косјерићке малишане, прве ђаке старе - нове школе, занимљиво и необично искуство.

 

Мија Петровић, ђак другог разреда каже да је другачије све - табла, клупе и столови.

"Разликује се табла, слике и азбука", каже Вукашин Среди, ђак другог разреда.

Ново, како каже, и теже искуство и за учитеља који је међу ђацима провео 41 годину.

"Поп и учитељ су били главни у селу. Људи су их поштовали, скидали капу, клањали им се. Међутим, сада није такво време", каже учитељ Иван Васовић.

Затварање субјелске школе пре десетак година растужило је њене бивше ђаке, а нови живот вратио сећања.

Ђак и учитељица школе у Субјелу, Рада Миловић каже: "Ја сам врло тужна с' обзиром на то да је ово најастарија школа на нашем подручју општине Косјерић и нажалост прва се затворила".

Трећи пут у својој историји дугој преко 170 година школа поново ове јесени отвара врата, уместо ђацима овог пута - туристима.

"Хоћемо једноставно да омогућимо деци која долазе на рекреативну наставу на Дивчибаре, и на дневне излете у Косјерић да доживе како је то изгледало на једном часу из 1930 и неке године када је школа отворена по други пут", наводи Жељко Средић из мионичког Етно села "Гостољубље".

Снежана Јоксимовић, директорка Туристичке организације Косјерић каже да прате трендове: "Оно што је тренд у Европи то је музеј под ведрим небом или етнопарк у коме ћемо те мртве ствари, јер чињеница је да овде има јако мало људи сада, да оживимо, да им дамо неки нови квалитет и неку нову функцију".

Субјелска школа осим за школарце спремна је и за знатижељнике свих узраста. Двоје учитеља, брижљиво се спремају за нове ђаке, а довољно је и дрва крај старе бубњаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво