Тополовник, село гастарбајтера

Из Источне Србије четврта генерација сели се у иностранство. У селима скоро да нема породица које су остале целе. Одлив се наставља. Такав је и Тополовник, мало влашко село код Великог Градишта.

Тополовник, некада сиромашно влашко село код Великог Градишта било је пуно људи. Данас је богато, али празно, јер велики број њих живи у иностранству. Породице Сандре Пауновић и Драгана Танасковића су једине чији сви чланови живе и раде у селу. Пауновићи узгајају поврће у пластеницима, а Танасковићи производе бетонске плочице.

Сандра Пауновић каже да им није лоше и додаје: "Али лепше би било да има више људи. Немате с киме да се дружите. Немате с киме да попијете кафу и с ким би попричали пар речи".

"Велики проблем, јер младог света све мање има. Ови који су остали нису толико вредни тога да раде, нити имају жељу нешто да раде. Зато ми радимо као породица", каже Драган Танасковић.

Од 370 велелепних кућа, у 70 нико не живи. Тек по неки страни пензионер се врати да ужива у својим достигнућима, али одлази на лечење. Драгослав Илић отишао је са првом генерацијом седамдесетих година.

"Морао сам, јер нисам имао ништа. Моји, где сам ја био, отац, мајка нису имали ништа. Сам дошао ту, исто нису имали ништа. И онда сам служио војску и одмах после војске сам отишао у иностранство", каже Драгослав Илић, италијански пензионер.

Деца коју су оставили у колевкама, сада раде на њиховом месту.

"Осећамо се лоше", каже Даринка Оджаловић. И наставља: "Немамо млађе с нама. Стари кући баба и деда. Шта да радимо".

И Оне који су остали, идеје о одласку не напуштају. Чак и председника Месне заједнице.

"Ја сам био, па сам се вратио, а у скорије време сматрам да ћу да одем опет. Зашто? Једноставно, не могу овде да се снађем, да живим", прича Мирко Стрејкић, председник МЗ Тополовник.

"Мислим да ћемо прећи границу Србије. Ја и моја продица ћемо остати овде, али ћемо капитал пребацити ван", рекао нам је Драган Танасковић.

А Сандра Пауновић додаје: "Имам сина. Он је тренутно школарац и за даље не могу да кажем. Просто не знам живот како нас води."

Ако вам затреба неко из Тополовника, прво пробајте у Трсту. Тамо их има толико да се главни део градске плаже зове "Тополовник бич". А Италијани су уверени да је то велики град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво