Првокласним оповским бундевама супермакети велика конкуренција

У Опову се 50-ак домаћинстава већ деценијама бави производњом бундева. Ове године су имали проблема са болестима, али су ипак задовољни квалитетом робе, коју углавном продају на београдским пијацама. Не продају се на велико, јер су им супермакети велика конкуренција.

Домаће беле бундеве, или како Банаћани воле да кажу – лудаје, гаји већ трећа генерација у породици Гасенбергер из Опова. Кажу да су најбоље оне од 20 до 30 килограма, мада имају и веће, понеке дугуљасте и ситнију сорту звану "тамбурица".

Род је ове године због болести нешто мањи, али зато је квалитет оног што је остало прве класе.

Повртар Жељко Гасенбергер каже да је било доста кише у почетном стадијуму и да су биљке биле мале.

"Чим их је захватила пламењача извршио сам два третмана прскања, али мало су се теже опоравиле од свега тога", каже Жељко.

Бундеве продају на београдским пијацама и то углавном исечене на кришке, по цени од 60 до 80 динара за килограм.

"Увели смо неке иновације пре пар година. Набавили смо неку машину која ренда бундеве. То се после пакује у кесице, вакумира и продаје у свежем стању", каже Жељко.

Близина Београда и земљиште богато калијумом погодују масовнијој производњи бундеве у Опову.

Међутим, не продају се на велико, јер су им супермаркети велика конкуренција, а и нуде им неповољне услове за сарадњу.

Председник Удружења повртара Вељко Јосић подсећа да је прво неопходно закупити гондолу.

"Друго, цену ви дајете, али једном недељно морате да ставите акцију. Све што им пропадне, није њима пропало него нама, одбијају новац, и на крају, дуго се чека да плате", истиче Јосић.

Бундеве остају у двориштима до првог мраза, а онда их смештају у шупу. У току зиме смета им хладноћа и влага и зато многе пропадну. Решење би била хладњача, али то је за сада за оповачке повртаре прескупа инвестиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи