Строже казне за лажна боловања

Од 280.000 боловања, колико се годишње отвори у Србији, више од 30.000 је лажно. Привредна комора Србије, у новом Закону о раду, предлаже строже казне у таквим случајевима. Грађани мисле да су лажна боловања чешћа у државним него у приватним фирмама и да се углавном узимају лети.

Свако десето боловање које се отвори у Србији је лажно. То је годишње око 30.000 боловања. Грађани мисле да су лажна боловања чешћа у државним, него у приватним фирмама и да се углавном узимају лети.

Лекари кажу да они поред прегледа, одлуку доносе и на основу симптома које пацијент може лажно да изнесе.

"Пацијент може описом симптома да доведе лекара у заблуду, односно да нешто што је нпр. главобоља, повраћање, малаксалост - симптоми који су немериви, а свакако су разлог да пацијент не може да обавља свој посао", каже Данијела Цветковић, начелник Опште медицине Дома здравља у Нишу.

У компаније Сунце из Крагујевца кажу да нису имали проблема са злоупотребом боловања.

"Претпостављам да ће та нова одредба додатно помоћи послодавцима да боље прате и спрече злоупотребе боловања", каже Ђорђе Косовац из Крагујевца.

Гостујући у нашем Јутарњем дневнику Гордана Тиодоровић из Привредне коморе Србије рекла је да би изменама Закона, послодавац лакше мого да утврди злоупотребе:

"С обзиром да је то додатни трошак послодаваца који исказује неку сумњу и он у пракси није дао адекватне резулате, ово је предложена мера- А шта је предложено? Да послодавац може сам да упути захтев за извештај надлежне здравствене установе", рекла је Гордана Тиодоровић.

Министарство за рад и Влада Србије планирају да нови Закон о раду предложе Скупштини, у другом кварталу 2020. године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво