Мештани Славковице мобом направили пут

Љиг је у групи неразвијених општина која је у протекле три године могла да финансира у просеку километар и по асфалта по месној заједници. Без помоћи државе нема већих улагања у саобраћајну инфраструктуру. Мештани дела Славковице на међи са селом Ба прикупили су новац и прокрчили километар пута, који је дуго био неупотребљив.

Да возила не би остављали на километар од својих кућа у горњем делу Славковице, мештани су организовали мобу.

Рашчистили су зарасле делове пута и платили машину да га на појединим местима прошири са два на четири метра.

"Другим путем смо ишли. Овуда се није могло проћи колима, тако да смо платили приватника, те је он ово проширио и урадио, каже Миодраг Којић. "Немамо средстава да преспемо тај пут, да урадимо. Тражили смо помоћ од председника месне заједнице, од председника опшине, они нам нису изашли у сусрет."

"Кад бисмо имали пут, могла би да се нека пољопривредна производња више ангажује да људи опстану на овим теренима", сматра Радош Милосављевић из села Ба.

Драгана Суботић планира да се из Београда пресели у Славковицу. Ваздух је рајачки. Добри су вода, струја и телекомуникације - пут је једини проблем.

"Хитна помоћ, ватрогасци ипак нису долазили, то је добро, нису били у могућности да прођу овим путем, који није имао ни два метра ширине. Опет смо се морали сачекивати на том месту, да кажем, на тој некој средини", каже Драгана Суботић из Београда.

У овој години држава је уложила 250 милиона динара у 20 километара љишких путева и два паркинга у вароши. А општина у протекле три године асфалтирала је 30 километара путева у свих 27 месних заједница.

"Сваке године кад се конципира буџет, разговарамо са председницима месних заједница, где они предлажу критичне тачке", објашњава Катарина Лазић, помоћник председника Општине Љиг. "Односно, они имајући увид у својим месним заједницама какво је стање, предлажу где би било најпре потребно одрадити интервенцију. У складу са тим правимо анализу, односно палнирамо средства да урадимо пројекте за те путеве." 

Мештани Славковице знају да за решавање имовинско-правних односа и израду пројекта за асфални пут треба и времаена и новца.

Да не би и даље користили заобилазни пут преко села Ба, који се припрема за асфалтирање, кажу да би им пресипање ризлом деонице коју су прокрчили много значило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво