Групе за предшколце у пиротским селима

Како би младе људе задржала на селу локална самоуправа Пирота донела је низ мера, међу којима је и једнократна помоћ од 40 хиљада динара за свако новорођенче. о не искључује остале видове помоћи, а од ове јесени у сеоским школама отварена су и предшколска одељења.

У старопланинском селу Темска и до сада је било ђака, али је Основна школа богатија за још једно одељење са шесторо малишана, који од ове јесени похађају вртић.

То представља наду за ово село, али и велико олакшање за децу и њихове родитеље.

Надлежни у предшколској установи настоје да сва деца која живе у селима буду обухваћена припремним предшколским програмом.

"Имамо пет васпитача у селима, а четири васпитача у групама, баш новоформираних група по селима. И васпитача у патронажи, могу да се похвалим, да смо, можда, јединствени у Србији. То је васпитач који обилази пунктове, где имамо у селима једно или два детета", каже Милка Цолић, директорка ПУ "Чика Јова Змај" у Пироту.

Упркос чињеници да је све мање деце у селима, локална самоуправа Пирота стално уводи нове популационе мере.

"Увели смо још једну категорију деце која остварују право на регресирање у целости свих трошкова боравка у предшколској установи.То су деца која живе на селу а која похађају предшколски програм у објекту у сеоском насељу", наводи Надица Адамовић, шеф службе дечје заштите.

Поред ове, за још 15-так мера које се односе на повећање наталитета и подршку породици, из градског буџета годишње се издваја око 60 милиона динара.

број коментара 0 пошаљи коментар