Ратари у Банату (не)задовољни укрупњавањем парцела

Пољопривредници у Србији просечно обрађују око пет хектара земље. Многи имају више мањих парцела на различитим локацијама, што умањује економичност производње. Решење је у комасацији - укрупњавању поседа које је, међутим, често разлог за незадовољство власника. У средњобанатским селима Ботошу и Банатском Карађорђеву, договори о комасацији трајали су месесецима.

На око 5.500 хектара у атару Банатског Карађорђева радови на њивама су закратко обустављени. Са пажњом се прати рад геометара који постављају нове камене белеге на ивице премерених парцела, којих ће сада бити дупло мање него раније.

"Било је унето у комасацију негде око 4200 парцела. Сада након завршетка комасације има две хиљаде сто и нешто парцела", каже Стеван Стејић, извођач радова на комасацији.

На другом крају атара где је обележавање завршено, потписују се записници о увођењу у посед.

"Боље је укрупњавање, без обзира. Људи сада мисле једно, али сигурно је боље већи комад од мањег, за даљи рад", сматра пољопривредник Божидар Јањатовић.

У односу на претходни положај, њиве су померене до десет метара лево или десно, објашњавају надлежни.

Комасацијом су незадовољни поједини власници, поред чијих њива ће да прође канал за наводњавање.

"Једноставно, моју парцелу су скратили за око метар и седамдесет ужа ми је моја парцела. Због чега ја неком да дам, мени комасација не треба. Због чега ја неком да дам на 11 хектара 22 ара", каже пољопривредник Раде Маљковић.

У локалној самоуправи у Житишту кажу да су комасацију и радили да би се плански уредио простор за будуће канале, атарске путеве и да би ратари имали већу парцелу уместо више уситњених.

Незадовољни су ималу право жалбе комисији за комасацију, а могу поднети приговор Министарству пољопривреде или покренути судски поступак.

"Од тих 1.050 учесника, значи 142 приговора, 58 приговора је одбијено, десет приговора делимично усвојено. Остали приговори су усвојени и изашло се људима у сусрет", наводи Младен Ајдуковић, начелник Општинске управе Житиште.

У Војводини се пројекти комасације спроводе у 27 локалних самоуправа. За те намене покрајински секретаријат за пољопривреду обезбеђује бесповратна средства за део трошкова, прошле године је издвојио 98, а ове око 57 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво